Παράγοντες Μακροζωίας των Σκύλων

Είναι εφικτό οι σκύλοι να ζουν περισσότερα από 20 χρόνια; Ευτυχώς, οι κορυφαίοι επιστήμονες ανά τον κόσμο συμφωνούν ότι είναι.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Κυνολογικό Όμιλο, από το 2004 έως το 2014 ο μέσος χρόνος ζωής των σκύλων μειώθηκε από 11,3 σε 10 χρόνια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό και ότι μπορεί (και πρέπει) να αλλάξει.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης και στην αύξηση της διάρκειας ζωής του σκύλου μας. Υπάρχουν αναφορές για ένα θηλυκό πιτ μπουλ ηλικίας 22 χρονών, που είναι σήμερα ο 10ος γηραιότερος σκύλος στον κόσμο, ενώ ο γηραιότερος είναι ηλικίας 31 ετών.

Σύμφωνα με τις έρευνες, υπάρχουν 5 απλά πράγματα που μπορούμε όλοι οι κηδεμόνες σκύλων να κάνουμε προκειμένου ο σκύλος μας να ζήσει περισσότερα χρόνια:

Αποφυγή Άγχους

Το άγχος κυριεύει συχνά τη ζωή μας, ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα. Αν έχουμε μαλώσει το πρωί με κάποιον στη δουλειά και επιστρέψουμε το απόγευμα στο σπίτι, οι έρευνες δείχνουν ότι ο σκύλος θα το καταλάβει, ακόμη κι αν έχουμε ξεπεράσει τον εκνευρισμό – ακόμη κι αν ο καβγάς έγινε την προηγούμενη ημέρα.

Μάλιστα, όχι μόνο θα το καταλάβει, αλλά θα ταυτιστεί με τα συναισθήματα της έντασης και του άγχους που είχαμε και θα τα υιοθετήσει.

Επομένως, όσο συχνότερα είμαστε ήρεμοι και χαρούμενοι, τόσο περισσότερο ο σκύλος μας θα αντιγράφει μέσω διαίσθησης θετικά συναισθήματα τα οποία θα τον βοηθήσουν να ζήσει περισσότερο. Το περιττό άγχος δεν κάνει καλό ούτε σε εμάς ούτως ή άλλως.

Έλεγχος Θερμίδων

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες στατιστικές για την παχυσαρκία των σκύλων, σε 8 από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου το ποσοστό των σκύλων που είναι υπέρβαροι κυμαίνεται από 40% έως 60% (μέσος όρος 51%).  Όπως έχει αναφερθεί σε άλλο άρθρο, η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του σκύλου κατά έως 2 έτη

Άρα, αν και συχνά υποκινείται από αγάπη (ή από ενοχές), η προσφορά περισσότερου φαγητού από το κανονικό στον σκύλο μας του κάνει κακό. Μπορούμε να δείξουμε την αγάπη μας με πολύ πιο ωφέλιμους τρόπους, όπως είναι για παράδειγμα οι συχνότερες βόλτες και το περισσότερο παιχνίδι.

Έλεγχος Ινσουλίνης

Σήμερα, ανάλογα με την ποιότητα της τροφής που δίνουμε στο σκύλο μας, το ποσοστό των υδατανθράκων που λαμβάνει κυμαίνεται από 50% έως 70%. Αυτό συνιστά μια τεράστια μεταβολή σε σχέση με 100 χρόνια πριν, όταν το ποσοστό ήταν 4%.

Προτείνεται ο συχνός κτηνιατρικός έλεγχος των επιπέδων ινσουλίνης στο σκύλο μας προκειμένου να τα γνωρίζουμε και να παρακολουθούμε τον ρυθμό γήρανσής του.

Διόρθωση Ανοσοποιητικού Συστήματος

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα της τροφής που προσφέρουμε στο σκύλο μας αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα μακροζωίας. Σύμφωνα με τον κορυφαίο ερευνητή του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου Dr Tim Spector, όσο μεγαλύτερη η ποικιλία της τροφής που λαμβάνει ο σκύλος, τόσο περισσότερο θα ζήσει.

Η απλή καθημερινή προσθήκη λίγου φρέσκου μαγειρευτού φαγητού στο μπολ με τις κροκέτες μπορεί να προσφέρει αυτή την ποικιλία και να διορθώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου.

Περιβαλλοντικοί Παράγοντες

Πρόκειται για τον πιο δύσκολα διαχειρίσιμο από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν, καθώς περιλαμβάνει τοξίνες, παρασιτοκτόνα, καθαριστικά, κεριά και άλλα.

Ωστόσο, ένας από τους παράγοντες του περιβάλλοντος όπου ζει ο σκύλος και που μπορούμε να επηρεάσουμε είναι η επαρκής άσκησή του. Η καθημερινή άσκηση με το σκύλο είναι εξαιρετικά σημαντική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ευεξία του και στη γενικότερη αθλητική και νοητική του υγεία.

Επιπλέον, η άσκηση βοηθάει στη μείωση του άγχους και των επιπέδων ινσουλίνης, αλλά και στη διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους, ενώ ταυτόχρονα ωφελεί και εμάς.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του Tedx (στα αγγλικά, χωρίς υπότιτλους), από όπου αντλήθηκαν οι περισσότερες πληροφορίες του άρθρου:

Πηγή:

Habib, R. (2018) «The Forever Dog: How to Build the Oldest Dog in the World», TEDx Mexico City (Βίντεο Παρουσίαση), Apr 21