5 Τύποι Προσωπικότητας των Σκύλων

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας σκύλων.

Η κατανόηση της προσωπικότητας του σκύλου, που ορίζεται ως «ατομικές διαφορές στη συμπεριφορά που είναι συνεπείς σε χρόνο και πλαίσιο», μπορεί να αποκαλύψει τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο εκπαίδευσής του και την καταλληλότερη αντίδραση στις συμπεριφορές του. Γνωρίζοντας τον τύπο προσωπικότητας του σκύλου μας μπορούμε να τον καταλάβουμε καλύτερα και να αντιληφθούμε πώς βλέπει τον κόσμο.

Ακολουθούν οι 5 διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας που έχουν οι σκύλοι, καθώς και πώς ο καθένας μπορεί να επηρεάσει τους τρόπους αποτελεσματικότερης αλληλεπίδρασης μαζί του.

Ο Σκύλος με Αυτοπεποίθηση

Ένας σκύλος που έχει αυτοπεποίθηση είναι γεννημένος φυσικός ηγέτης και νιώθει άνετα στο περιβάλλον του. Μπορεί εύκολα να αναλάβει μια κατάσταση, είναι πιθανό να είναι ομαδικός, και ο σίγουρος τρόπος του θα εμφανιστεί στη γλώσσα του σώματός του.

Οι σκύλοι με αυτοπεποίθηση μπορεί να εμφανίζουν κυρίαρχη συμπεριφορά, και η σκληρή αντίδραση σε αυτές τις συμπεριφορές ή η προσπάθεια κυριαρχίας στο σκύλο είναι πιθανό να οδηγήσουν σε επιθετικότητα ή ανυπακοή.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι σκύλοι είναι διαφορετικά είδη ζώων από τους λύκους και η  χρησιμοποίηση νοοτροπίας αγέλης λύκων στο σκύλο θα μπορούσαν πραγματικά να τον αναγκάσουν να χάσει την εμπιστοσύνη του. Η θετική ενθάρρυνση είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης των σκύλων – ακόμη και ενός σκύλου με αυτοπεποίθηση και κυρίαρχη συμπεριφορά.

Ο Ντροπαλός ή Δειλός Σκύλος

Μερικοί σκύλοι μπορεί να είναι ντροπαλοί ή δειλοί, ακριβώς όπως κάποιοι άνθρωποι. Αναγκάζοντας έναν τέτοιο σκύλο να συμμετέχει σε καταστάσεις που τον κάνουν ανήσυχο θα μπορούσε να έχει τα αντίθετα από το επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Η βεβιασμένη προσπάθεια εγκλιματισμού θα ερμηνευθεί από το σκύλο ως εξαναγκασμός να κάνει πράγματα που του είναι εξαιρετικά τρομακτικά – γεγονός που θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε γενικότερη δυσπιστία.

Οι ντροπαλοί ή δειλοί σκύλοι τείνουν να αντιδρούν πολύ καλά σε επαίνους, λιχουδιές, ενθάρρυνση και σε γνωριμίες με νέους ανθρώπους, τόπους ή εμπειρίες με βραδύτερο ρυθμό. Οι σκύλοι αυτοί χρειάζονται πολλή επιβεβαίωση και δεν απολαμβάνουν θορυβώδη και χαοτικά περιβάλλοντα, ενώ χωρίς απαλή μεταχείριση μπορεί να γίνουν ανασφαλείς, φοβισμένοι ή επιθετικοί.

Ο Ανεξάρτητος Σκύλος

Πολλές φυλές σκύλων έχουν εκτραφεί για να ζουν, να ενεργούν και να σκέφτονται ανεξάρτητα από τους κηδεμόνες τους, και αυτές οι τάσεις είναι πιθανό να παραμένουν στα ένστικτά τους μέχρι σήμερα.

Οι ανεξάρτητοι σκύλοι δύσκολα συνδέονται καλά με κάποιον που δεν βλέπουν ως ηγέτη, και έχουν την τάση να δεσμεύονται περισσότερο με ένα άτομο παραμένοντας λιγότερο ενθουσιώδεις με άλλους ανθρώπους. Είναι απολύτως εντάξει όντας μόνοι τους και μπορεί να φαίνονται ακόμη και απόμακροι.

Η προσπάθεια εξαναγκασμού ενός ανεξάρτητου σκύλου να είναι υπερβολικά κοινωνικός μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα. Ο συγκεκριμένος τύπος προσωπικότητας μπορεί να είναι δύσκολο να εκπαιδευτεί χωρίς το σωστό κίνητρο, δεδομένου ότι θα προτιμούσε να σκέφτεται για τον εαυτό του παρά να κάνει αυτό που του ζητείται. Ίσως χρειαστεί πειραματισμός για να διαπιστωθεί εάν ο ανεξάρτητος σκύλος παρακινείται περισσότερο από λιχουδιές, παιχνίδια ή τρυφερότητα.

Ο Χαλαρός, Ευτυχισμένος Σκύλος

Αυτός είναι ο στερεότυπος φιλικός σκύλος που τους αγαπάει όλους και.. «θα οδηγήσει έναν ληστή απευθείας στα οικογενειακά τιμαλφή». Συνήθως είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν όλους τους ανθρώπους, τους σκύλους, ακόμη και γάτες.

Οι σκύλοι αυτού του τύπου προσωπικότητας τείνουν να είναι υπερβολικά ενθουσιώδεις, ειδικά όταν δεν λαμβάνουν αρκετή εκπαίδευση ή άσκηση. Είναι πιθανό να πηδήξουν στους ανθρώπους, καθώς είναι υπερβολικά ενθουσιασμένοι με την προοπτική να έχουν έναν ακόμη φίλο.

Ειδικά όταν είναι μεγαλόσωμες φυλές όπως Labrador Retrievers και Golden Retrievers, αυτοί οι τύποι σκύλων μπορεί να ρίξουν κάτω μικρά παιδιά ή να τα τρομάξουν από την αγάπη τους, και χρειάζονται εκπαίδευση για να κρατηθούν ήρεμοι όταν συναντούν ανθρώπους.

Ο Προσαρμόσιμος Σκύλος

Ελαφρώς διαφορετικός από τον προηγούμενο τύπο, ο προσαρμόσιμος σκύλος είναι πρόθυμος να ελέγξει τον ενθουσιασμό του προκειμένου να κάνει κάτι που θα ευχαριστήσει τον κηδεμόνα του σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Αυτός ο τύπος προσωπικότητας είναι πιο εύκολος να εκπαιδευτεί, γιατί έχει τεράστιο κίνητρο να ευχαριστήσει. Είναι φιλικός χωρίς να είναι υπερβολικά έξυπνος, και δεν απασχολεί πολύ τους ανθρώπους του. Τείνει να τα πηγαίνει πολύ καλά με ανθρώπους, άλλους σκύλους και γάτες, και μπορεί να γίνει σπουδαίος σκύλος θεραπείας λόγω της ήρεμης και αξιαγάπητης φύσης του.

Κυριαρχία και Επιθετικότητα

Αν και οι σχετικές γνώμες διίστανται, οι πιο πρόσφατες έρευνες τείνουν να συμφωνήσουν ότι η κυριαρχία και η επιθετικότητα δεν αποτελούν τύπους προσωπικότητας των σκύλων.

Ο Bradshaw – που διευθύνει το παγκόσμιας φήμης Ινστιτούτο Ανθρωποζωολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol – και η ομάδα του αξιολόγησαν τις πρόσφατες μελέτες της προσωπικότητας των σκύλων. Στο άρθρο τους συμπεραίνουν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κυριαρχία είναι χαρακτηριστικό του χαρακτήρα των σκύλων, και ότι αυτή μπορεί να προκύψει λόγω ασυμμετριών σε οποιοδήποτε από τουλάχιστον τρία χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

 

Οι ερευνητές αναρωτιούνται αν οι έννοιες που προέρχονται από τη συμπεριφορά των λύκων έχουν μεγάλη χρησιμότητα στην ερμηνεία της συμπεριφοράς των κατοικίδιων σκύλων. Επίσης, υποστηρίζουν ότι οι μελέτες των ελεύθερων σκύλων, οι οποίοι συνήθως ανταγωνίζονται για φυσικούς πόρους, γενικά δεν παρέχουν το κατάλληλο πλαίσιο για την ερμηνεία της συμπεριφοράς των κατοικίδιων σκύλων.

Παρομοίως, η Cole γράφει ότι η κυρίαρχη προσωπικότητα είναι στην πραγματικότητα μια εσφαλμένη αντίληψη. Η κυριαρχία δεν είναι τύπος προσωπικότητας, αναφέρει, αλλά ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σχέση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα ζώα που έχουν πρόσβαση σε συντρόφους, φαγητό, καταφύγιο ή χώρους ύπνου.

Και τονίζει ότι «σε μια αγέλη λύκων, ο άλφα αρσενικός δεν είναι αυτός που είναι ο πιο επιθετικός, αλλά εκείνος που μπορεί να οδηγήσει την αγέλη του με δίκαιη και ήρεμη εμπιστοσύνη και να διατηρήσει μια αμοιβαία σχέση συνεργασίας που ωφελεί όλα τα μέλη».

Στο βιβλίο του με τίτλο “Dog Sense”, ο Bradshaw τονίζει ότι η πρώτη σύγχυση για το πώς συμπεριφέρονται πραγματικά οι λύκοι προέρχεται από τις παρατηρήσεις τεχνητά ομαδοποιημένων λύκων σε ζωολογικούς κήπους· μια φυσική αγέλη λύκων βασίζεται στην οικογένεια, ενώ εκείνες που περιορίζονται σε ζωολογικούς κήπους δεν είναι οικογενειακές.

Έτσι, σε έναν ζωολογικό κήπο η συμπεριφορά των λύκων δεν είναι φυσική και μοιάζει με μια ιεραρχία κυριαρχίας που είναι βασισμένη στην επιθετικότητα. «Είναι σαν να συγκρίνουμε όλη την ανθρώπινη συμπεριφορά με τη συμπεριφορά των ανθρώπων στα στρατόπεδα προσφύγων. Σε μια τέτοια ομάδα, η συμπεριφορά παραμορφώνεται», γράφει.

 

Στο συγκεκριμένο συμπέρασμα συμφωνούν όλοι οι ερευνητές – ακόμη και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κυριαρχία και η επιθετικότητα αποτελούν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των σκύλων – κάτι που φαίνεται ότι δεν ισχύει.

Πηγές

  1. Bradshaw, J. W. S., Blackwell, E.J. & Casey, R. A. (2015) “Dominance in Domestic Dogs: A Response to Schilder et al. (2014)”, Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research. 11, p.102-108
  2. Cole, L. (2013) “The Five “Personality Types” of Dogs”, Canidae (11 Mar).
  3. Kawczynska, C. (2011) “Q&A with Dog Sense Author John Bradshaw. Making Sense of Dogs”, The Bark (July).
  4. Nelson, J. (2018) “Dogs Have These 5 Major Personality Types”, IHeartDogs (2 Apr).
  5. Schilder, M. B. H., Vinke, C. M., & van der Borg, J. A. M., (2014) “Dominance in Domestic Dogs Revisited: Useful Habit and Useful Construct?” Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research. 9, 184-191.
  6. Svartberg, K., & Forkman, B. (2002) “Personality Traits in the Domestic Dog (Canis Familiaris)”, Applied Animal Behaviour Science, 79 (2): 133-155.