Οι Σκύλοι Αναγνωρίζουν τους Αναξιόπιστους ή “Κακούς" Ανθρώπους

Οι σκύλοι αναγνωρίζουν τους αναξιόπιστους ανθρώπους και αγνοούν τα συνθήματα ή αρνούνται να πάρουν λιχουδιά από αυτούς.

Η κοινωνική νοημοσύνη των σκύλων είναι ανώτερη από όσο νομίζαμε. Το γεγονός αυτό έχει προεκτάσεις που σχετίζονται με την ερμηνεία της συμπεριφοράς των σκύλων και με την αποτελεσματικότερη διαχείρισή της.

Ας δούμε τι έδειξαν οι έρευνες, και κυρίως πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ευρήματά τους:

Η πρώτη έγινε το 2015 και εξέτασε 34 σκύλους, υποβάλλοντάς τους σε 4 γύρους δοκιμών όπου οι ερευνητές τους έδιναν νοηματικές εντολές. Στον πρώτο γύρο οι ερευνητές έδειχναν στους σκύλους δοχεία που περιείχαν φαγητό και οι σκύλοι ακολουθώντας τις εντολές πήγαν στα δοχεία και έφαγαν.

Στον δεύτερο γύρο οι ίδιοι ερευνητές έδειχναν στους σκύλους άδεια δοχεία· οι σκύλοι γελάστηκαν, αφού ακολούθησαν τις εντολές αλλά δεν βρήκαν φαγητό.

Στον τρίτο γύρο οι σκύλοι δεν ακολούθησαν τις εντολές από τους ίδιους ερευνητές, παρόλο που τα δοχεία περιείχαν φαγητό.

Στον τέταρτο γύρο, νέοι ερευνητές τους έδειξαν πάλι τα δοχεία και οι σκύλοι ακολούθησαν τις εντολές με ενδιαφέρον.

Ο Bradshaw αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι σκύλοι θέλουν τα πράγματα στη ζωή τους να είναι προβλέψιμα. Όταν συμβαίνουν ακανόνιστα γεγονότα, αναζητούν εναλλακτικά πράγματα να κάνουν.

Αυτό σημαίνει ότι αν διαρκώς δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί στη συνέχεια, μπορούν να γίνουν ανήσυχοι, επιθετικοί ή φοβισμένοι. “Οι σκύλοι των οποίων οι κηδεμόνες είναι αντιφατικοί με αυτούς, συχνά έχουν διαταραχές συμπεριφοράς”.

Σε πιο πρόσφατη έρευνα, οι κηδεμόνες των σκύλων έπαιζαν μια σκηνή την οποία οι σκύλοι παρακολουθούσαν.

Οι κηδεμόνες προσποιήθηκαν ότι δυσκολεύονται στο άνοιγμα ενός δοχείου και στη συνέχεια ζήτησαν βοήθεια από ένα ζευγάρι ερευνητών.

Σε κάθε ζευγάρι, ένας από τους ερευνητές ήταν πάντα ουδέτερος – ούτε προσφερόταν να βοηθήσει, ούτε αρνιόταν. Ο άλλος ερευνητής άλλοτε βοηθούσε, και άλλοτε αρνιόταν κατηγορηματικά να βοηθήσει στο άνοιγμα του δοχείου.

Μετά από κάθε σενάριο, οι σκύλοι δέχτηκαν να πάρουν λιχουδιές από τους ερευνητές που βοήθησαν και από τους ουδέτερους, αλλά αρνήθηκαν να τις δεχτούν από τους «κακούς» ανθρώπους που δεν προσέφεραν βοήθεια τους κηδεμόνες τους.

Αυτό δείχνει ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται και θυμούνται μια προφανώς αγενή συμπεριφορά και το κρατούν εναντίον όσων την εκφράζουν. Την επόμενη φορά που ο σκύλος μας δείξει ότι δεν του αρέσει κάποιος, ίσως αξίζει να τον ακούσουμε. 

Και στις δύο έρευνες, οι σκύλοι αξιοποίησαν την εμπειρία που είχαν με κάθε ερευνητή, αξιολόγησαν την αξιοπιστία του καθενός ξεχωριστά, και εξέφρασαν αποδοχή στους αξιόπιστους και άρνηση στους αναξιόπιστους.

Όντας οι ίδιοι υποδείγματα συνέπειας και αξιοπιστίας, οι σκύλοι θα είναι πάντα πρόθυμοι να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής μας· ωστόσο, λειτουργούν καλύτερα όταν είμαστε όσο μπορούμε περισσότερο σταθεροί και συνεπείς στις εντολές και τις υποσχέσεις που τους δίνουμε, στη συχνότητα της βόλτας κλπ.

Το χτίσιμο και η διατήρηση εμπιστοσύνης είναι απαραίτητα για την επίτευξη υγιούς σχέσης ανθρώπου – σκύλου, και αυτό προϋποθέτει συνέπεια.

Πηγές

  1. Anderson, J.R., Bucher, B., Chijiiwa, H., Kuroshima, H., Takimoto, A. & Fujita, K. (2017) “Third-Party Social Evaluations of Humans by Monkeys and Dogs”, Neuroscience and Biobehavioral Reviews, Vol. 82 (November), pp.95 – 109.
  2. Hogenboom, M. (2015) “Dogs Can Tell if You’re Untrustworthy”, BBC Earth (20 February)
  3. Takaoka, A., Maeda, T., Hori, Y. & Fujita, K. (2015) “Do Dogs Follow Behavioral Cues from an Unreliable Human?”, Animal Cognition, Vol. 18, Is. 2 (March), pp. 475 – 483.